Deset užasnih eksperimenata dr. Josefa Mengelea

Doktor Josef Mengele, njemački nacistički liječnik koji je stekao nadimak “Anđeo Smrti” zbog svojeg rada u Auschwitzu i drugim koncentracijskom logorima. Vršio je okrutne pokuse na ljudima, a bio je zadužen i za organizaciju logora: u plinske komore poslao je 400.000 ljudi, kao i Adolf Eichmann. Ono što ga je izdvajalo od ostalih nacista su njegovi morbidni medicinski eksperimenti koje je vršio na zatvorenicima logora. Najviše je radio sa blizancima jer je želio otkriti njihov genetski nastanak. Predstavljamo vam deset najbizarnijih eksperimenata koje je dr. Josef Mengele provodio na zatvorenicima.

  1. Želio je vidjeti što će se dogoditi ako umjetno kreira par sijamskih blizanaca. Iz logora bi izdvojio blizance i zašio ih venama jedno za drugo. Ruke bi im zahvatila teška infekcija na mjestu gdje su im izvađene vene što bi dovelo do gangrene.
  2. Blizancima bi izvlačio krv iz jednog i ubrizgivao u drugog, ne bi li vidio da li će doći do nekih promjena u drugom blizancu. Mnogo njih je umrlo zbog velikih gubitaka krvi.
  3. Radio je testove izdržljivosti, zatvorio bi blizance u različite samice, totalno izolirane od društva i promatrao njihove reakcije. Cilj mu je bio saznati da li blizanci mogu opstati jedno bez drugog i koliko dugo.
  4. Zanimalo ga je da li se sa jedne osobe mogu odsjeći udovi i presaditi na neku drugu osobu. Mnogi su umirali u ovom surovom eksperimentu i podnosili teške bolove, a oni koji bi uspjeli preživjeto ivu agoniju ostali su osakaćeni.
  5. Doveo bi blizance u svoju operacijsku salu, stavio ih na operacijski stol i ubrizgao im kloroform u srce ubijajući ih trenutno. Zatim bi ih otvorio i istraživao njihove organe svakome posebno.
  6. Mengele je bio uvjeren da može promijeniti boju očiju pa je uzimao djecu i u oči im ubrizgivao razne kemikalije. Iz logora bi izvukao blizance, odveo ih u svoj laboratorij, a zatim bi na jednom od njih testirao svoju teoriju promjene boje očiju. Iako nikad nije uspio promjeniti boju on je i dalje uporno pokušavao uništavajući tako vid nesretnoj djeci.
  7. Radio je eksperimente sa blizancima tako što bi operacijom jednom blizancu promjenio spol. Želio je vidjeti da li će imati međusobno neku drugačiju reakciju, pošto su blizanci prije operacije bili istog spola.
  8. Jako ga je zanimalo da li između brata i sestre može nastati plod. Želio je vidjeti kakvo će se dijete roditi pa je braću i sestre prisiljavao na spolne odnose. Svaka djevojka koja je zatrudnila za vrijeme boravka u koncentracijskom logoru bila je žrtva ovog poremečenog eskperimenta.
  9. Ubrizgivao je smrtonosne viruse u djecu jer ga je zanimalo kako se po fazama virus razvija i da vidi kako će dijete na to reagirati.
  10. Pokušavao je testirati metodu kojom bi uspio sterilizirati mladu ženu. Iz logora bi uzeo nekoliko mladih djevojaka i izložio ih šokantnim tretmanima i operacijama. Mnoge od njih su umrle od infekcija izazvanih operacijama, ali i tokom operacija.