Deset najskupljijih piva na svijetu

Kad ćete sljedeći put dizati bunu u lokalnom bircu jer je pivo poskupilo sa 12 na 13 kuna, sjetite se ovog članka. Donosimo vam deset najskupljijih piva na svijetu. Živjeli!

 

Saporo Space Barley – pivo od ječma uzgojenog u svemiru

Japanski i ruski znanstvenici su 2006. godine testirali može li se ječam uzgajati u svemiru. Poslali su sjeme na internacionalnu svemirsku postaju, a nakon pet mjeseci u orbiti, četvrta generacija ječma je donesena na Zemlju gdje su japanski pivari napravili prvo pivo od ječma uzgojenog u svemiru. Six pack ovog piva košta 110$ što nije mnogo ako uzmemo u obzir gdje je uzgajana sirovina od koje je proizvedeno.

Crown Ambassador Reserve

Ovo je najskuplje australsko pivo i s obzirom na cijenu prilično se dobro prodaje. Ovo pivo dozrijeva 12 mjeseci u bačvama od francuskog hrasta, a zatim se toči u boce za šampanjac. Proizvodi se od 2008. godine, a tokom jedne šarže proizvede se osam tisuća boca. Boca od 750 ml košta 90$.

Tutankamun Ale

Arheolog dr. Barry Kemp je 1990. godine iskopao pivovaru  kraljice Nefertiti, našao je deset komora za proizvodnju piva koje su bile zakopane ispod pijeska u Egiptu. U svakoj od komora bili su jasno vidljivi tragovi proizvdnje piva. Uz pomoć svojih kolega, Kemp je pronašao recept za pivo star 3,250 godina, pronašli su malu pivovaru koja bi im napravila pivo po tom receptu i tako je napravljeno tisuću boca. Prva boca je prodana po cijeni od nevjerovatnih 7,686 $, a cijena mu je kasnije pala na 57 $.

Brewdog Sink The Bismarck

Ovo pivo je dobilo ime po najvećem nacističkom ratnom brodu, a sa njim je pivovara koja ga je proizvela držala rekord za najjače njemačko pivo. Posebno je po tome što se četiri puta zamrzava i destilira što ga čini četiri puta gorčim od standardnog piva, a upravo zato je četiri puta skuplje. Za 375ml ovog piva morati će te izdvojiti 80 $.

Utopia’s

Ovo je najskuplje pivo u Americi, a jedna boca od 700 mililitara košta 150 $, proizvodi se svake dvije godine i posebno je po tome što svaka šarža dozrijeva u bačvama za chery brendi, konjak i viski čitavih 18 godina. Ovo pivo je zabranjeno u čak 13 saveznih američkih država.

Schorschbock 57

Ovo pivo slovi za najjače na svijetu. Na tržište je prvi put pušteno 2011. godine i otada je napravljeno svega 36 boca, a svaka košta 200 eura. Oni koji su probali ovo pivo kažu da je orašastog ukusa koji vuče na dim sa naznakama grožđica .

Jacobsen Vintage

Danska kompanija Carlsberg je 2008. godine u prodaju pustila Vintage trilogiju, da bi izazvala tržište vina. Ovo pivo od ječma je stajalo u bačvama od švedskog i francuskog hrasta šest mjeseci, a navodno ima ukus vanilije i kakaoa. Bocu od 375 mililitara ovog piva platit će te 400 $.

The End of History

Ovo je treće najjače pivo na svijetu, ima 55% alkohola, a u sebi sadrži korpivu i klekove bobice sa obronaka Škotske, zamrzava se i destilira nekoliko puta. Postoji svega 12 boca ovog piva i svaka je napravljena od krzna životinja koje su slučajno pregažene. Boca ovog piva košta 765 $.

1844

Ovo je pivo kompanije Pabst Blue Ribbon i inače proizvodi jedno od najjeftinijih piva u Americi, ali u Kini ovo pivo spada među najbolje i najskuplje. Ovo pivo se u Kini prodaje po cijeni od 44 $, ima aromu karamele.

Antarctic Nail Ale

Proizvela ju je Nail pivovara iz Pertha u Australiji. Sav profit od prodaje ide u dobrotvorne svrhe. Proizvedena je na način da je helikopterom dovezen led s Antarktike u pivovaru u Perthu kako bi se proizvelo pivo. Napravljeno je samo 30 boca, a prva je prodana na aukciji za 800 dolara.