Kako su engleski pubovi dobivali imena?

Zašto se “Kobilja glava” iz “Mućki” zove tako kako se zove? Po čemu najstariji pub nosi ime? Samo su neka od pitanja na koja odgovaraju engleski pubovi. Pubovi su srce Engleske, duše gradova i mjesto okupljanja čitavih naselja.

Riječ Pub ili po naški birtija ili krčma, koji dolazi od engleske riječi “public house“, što znači “javna kuća” (ne s kurvama nego u smislu da je otvorena za javnost), zaista se može nazvati “najskupljom engleskom riječi”.

Ispočetka pubovi nisu imali nikakvih oznaka ni imena što je poreznicima, koji su provjeravali ispravnost i kvalitetu piva otežavalo posao. Kako bi im taj posao olakšao, kralj Richard II je 1939. godine donio zakon koji je sve vlasnike pubova obvezao označiti svoje pubove vješanjem znaka iznad ulaznih vrata. Uskoro su iznad vrata krčmi diljem engleske počeli visjeti znakovi s crtežima svetaca, kraljeva, životinja, lokalnih velikaša itd. To je bio prvi korak ka formiranju imena pubova iako ih u pisanom obliku još tada nisu dobili zato što je većina stanovništva bila nepismena, pa pisana imena nisu baš imala smisla. No s vremenom grafički prikazi postajali su imena pa bi u Srednjem vijeku rekli da idete kod „Bijelog konja“ jer je bijeli konj bio nacrtan na znaku puba.Zanimljivo je da su svi pubovi otvoreni 1780. godine dobili ime „Royal George“ zato što je te godine kralj George slavio dvadesetu obljetnicu ustoličenja za monarha. Prije nego su naslikane oznake postale uobičajena praksa označavanja pubova, vlasnici pubova imali su mogućnost vješanja nekog predmeta iznad vrata po kojem bi ih posjetitelji raspoznavali, a s vremenom im po tom predmetu nadjenuli i ime. Vlasnici tih pubova poslije nisu mijenjali imena pa danas možete vidjeti pub s imenom Srp, Motika…

Čuveni engleski humor pokazuje svoje lice i u osmišljavanju imena pubova. “Barge Inn” je igra riječi sa žargonskim izrazom “upadaj”, “Biblioteka” kako bi studenti mogli reći da su u biblioteci, “Letters Inn” je igra riječi sa “let us in”, odnosno “pustite nas unutra“ …
Postoje i pubovi koji svojim čudnim nazivima kopkaju čak i maštu samih Engleza. Npr. pub s najdužim imenom je “The Old Thirteenth Cheshire Astley Volunteer Rifleman Corps Inn“, što bi značilo “Gostionica starog trinaestog Cheshireskog estlijskog dobrovoljačkog streljačkog korpusa”.

 

KOJI JE PUB NAJSTARIJI?
Postoji 20 pubova u Engleskoj koji tvrde da su najstariji, ali stručnjaci najozbiljnije kandidate svode na ovih pet:

1. “Ye Olde Trip To Jerusalem”, odnosno “Stari put za Jeruzalem” tvrdi da je osnovan 1189. godine, ali za to nema nikakvih dokaza. Nalazi se u Nottinghamu, a prema legendi u njemu su se sastajali križari prije puta za Svetu Zemlju. Postoji čak i legenda da je u njega zalazio i sam kralj Richard.

 

2. “Ye Olde Salutation Inn”, odnosno “Stara pozdravna gostionica”, također u Nottinghama navodno je osnovana 1240. godine, koliko je zapravo stara i zgrada u kojoj se nalazi

 

3. “The Bell Inn”, što se može jednostavno prevesti kao “Zvono”. Vlasnici tvrde da je pub osnovan 1437. godine.

 

4. “Ye Olde Fighting Cocks” (Stari borbeni pijetlovi) trenutno drži Guinnessov rekord, s obzirom da može dokazati osnivanje prije 1539. godine.

 

5. “Ye Olde Man & Scythe” (Starac i srp) koji se spominje još 1251. godine, a koji se nalazi u Boltonu. Mnogi očekuju da on preotme uskoro Guinnessovu titulu za najstariji engleski pub.