Ruska kraljica kaljuže slavi 40. rođendan

Lada Niva – ruska legenda, kraljica blata i kaljuže oduvijek je kupce mamila pristupačnom cijenom i sposobnostima van asfaltiranih puteva. Svi koji su se u terenskoj vožnji mogli mjeriti s Ladom Nivom, od nje su bili mnogo skuplji. Razvoj Nive krenuo je 1971. godine kad su dizajneri VAZ-a pod palicom Vladimira Solovyeva krenuli s osmišljavanjem civilnog vozila s pogonom na sve kotače.

Samonoseća karoserija, neovisan prednji ovjes i permanentan pogon na sve kotače sa središnjim zatvaračem diferencijala bili su jamstvo vrlo dobrih terenskih mogućnosti. Testiranja su provođena tijekom 1973. i 1974. godine, a na njima je Niva pokazala da je sposobna svladati uspon od 58 stupnjeva, proći kroz vodu dubine 60 cm i kroz snijeg dubine jedan metar. Uprava zadovoljna tim testovima, odobrila je serijsku proizvodnju Nive 1977. godine.Ispočetka se je isporučivala s benzinskim motorom radnog obujma 1600 kubika, koji je razvijao 72 KS i 126 Nm okretnog momenta, uparen s 4-stupanjskim ručnim mjenjačem, koji je 1985. godine zamijenjen 5-stupanjskim. Rusi su se hvalili malom potrošnjom tog motora, 8,25 l/100km pri stalnoj brzini od 90 km/h. Naravno, Lada Niva u praksi nikako nije štedljivo vozilo, čak suprotno, može popiti benzina ko zadarski pjevač bevande, ali dok ispunjava svoju primarnu funkciju, potrošnju nitko ni ne gleda.

Prvotni model Lade Nive 1600 umirovljen je 1993. godine, a na tržište je stigla Lada Niva 1.7/1.7 i s motorom snage 80 konja, opremljenim elektronskim ubrizgavanjem goriva. Što se vanjskog dizajna tiče, Niva se nije mnogo mijenjala jer je iz prvog pokušaja dovedena do savršenstva.
Ni nakon 40 godina ne pokazuje znakove umora. Na vrhuncu slave prodavana je u više od 100 zemalja za različite namjere. Na našem području i dan danas je omiljen izbor šumar i lovaca, ali drugi su Ladu Nivu koristili i kao vatrogasno vozilo, vozilo hitne pomoći, vojno vozilo, a mnoge avanturističke ekspedicije ne bi ni počele bez Lade Nive.