Viski – vodič kroz svijet tekućeg sunčevog sjaja

Ispijanje viskija nekada se je smatralo zabavom muškaraca u skupim odijelima, ali vremena se mijenjaju pa rastom popularnosti koktel barova i viski izlazi iz otmjenih country klubova. Vodičem u nastavku pokušat ćemo objasniti razlike između vrsta tog otmjenog pića te kako prepoznati neke od njih jer, svi oblici destilirane fermentirane žitarice nazivaju se “viski”. E sad, da li je whiskey ili whisky? Možda nekome svejedno, ali baš i nije tako. Whiskey se koristi kod američkih i irskih brendova, dok se whisky koristi kod škotskih, kanadskih i japanskih brendova. U ovom vodiču ćemo koristiti univerzalnu riječ viski čisto da pojednostavnimo stvar.

Povijest viskija:
Viski se dobiva destilacijom fermentiranih žitarica, a podrijetlo tog procesa seže još u davnu Mezopotamiju. Između 11. i 13. stoljeća ta metoda stvaranja alkohola pronalazi put do europskih samostana u Škotskoj i Irskoj, a u viskiju su ponajviše uživali kraljevi koji su vladali Britanskim otocima. Zbog hladne klime vinovu lozu bilo je vrlo teško uzgajati, što je navelo lokalce da se koncentriraju na sirovinu koje imaju u izobilju – žito. Tijekom sljedećih nekoliko stoljeća škotska ljubav prema viskiju je nekoliko puta dovedena u pitanje. U 18. stoljeću je nametnut porez na proizvodnju alkohola pa su destilerije pronalazile svakojake načine za prikrivanje proizvodnje i izbjegavanje nameta. Mnogi su radili samo noću kako bi dim iz dimnjaka bilo manje uočljiv.


Viski je krenuo prema novim američkim kolonijama kada su irski, engleski i škotski imigranti putovali prema zapadu. No dolaskom u novoosnovane Sjedinjene Države, destileri su ponovno suočeni s visokim porezima na proizvodnju alkohola pa se njihov gnjev pretvara u Pobunu Viskija, te je porez na kraju odbačen 1802. godine. Istovremeno, 1823., engleska je vlada ukinula poreze, što je dovelo do razdoblja povećane proizvodnje viskija.

Viskiji preuzimaju američke barove 1960-ih, što je uzrokovalo uspostavljanje destilerija kao što su Jim Beam i Jack Daniels da se usredotoče na međunarodnu prodaju. Single barrel i mala ponuda bile su veliki uspjeh u Japanu gdje je jedinstveno tržište viskija brzo raslo.


Sastav viskija
Single malt – Viski dobiven iz jedne smjese, dobiven je isključivo od ječmenog slada, vode i kvasca.
Grain – Glavni sastojak u viskiju je kukuruz, pšenica ili oboje.
Blended – Kao što ime ukazuje, blended viski je kombinacija single malta i graina.


Vrste viskija

Skotch
Skotch (Škotski), kao i drugi viskiji, nije nešto što se konzumira zbog opijanja. Pijući Skotch pijete bogatu povijest i tradiciju. Poput vina, regije Škotske proizvode jedinstvene sorte i okuse, a da bi viski dobio etiketu „Scotch“, mora biti napravljen od ječmenog slada, dozrijevati najmanje 3 godine i biti proizveden u Škotskoj.

Najpoznatiji škotski viskiji: Laphroaig, Macallan, Lagavulin, Johnnie Walker, Glenfiddich

Viskiji po škotskim regijama:
Lowland – U nizinskim dijelovima Škotske su još uvijek u funkciji samo tri destilerije. Glenkinchie, Bladnoch i Auchentoshan proizvode najlakši i najslabiji viski.

Highland – Gornja područja pokrivaju najveće zemljopisno područje pet dijelova. Kategoriziranje okusa je teže s obzirom na količinu planinskih destilerija u pogonu, ali oni imaju tendenciju da budu lagani, voćni i začinjeni.

Islay – Islay ima osam destilerija poznatih po dimljenom, tresetnom okusu. Također imaju tendenciju da imaju slan okus zbog okolnog mora.

Speyside – Ovo područje je dom više od polovice škotskih destilerija. Poznato je da je Scotch iz Speyside najkompleksniji sa slatkim tonovima i bogatim ukusom.

Campbeltown – Campbeltown ima sličan okus Islayu s teškim utjecajima iz mora. U ovom području djeluju samo tri destilerije: Glengyle, Glen Scotia i Springbank.


Irish
Irish (Irski) viski ima jednako dugu (ako ne i dužu) i burnu povijest kao škotski. Iako je bio raznolik, opći okus bi bio lagan, voćan i mnogo manje tropski od njegovog škotskog kolege. Tradicionalno, irski viski se trostruko destilira u bakrenom kotlu u odnosu na dvostruku destilaciju popularnu u Škotskoj.

Najpoznatiji irski viskiji: Jameson, Michales Collins, Tullamore Dew

Vrste irskih viskija:
Single Malt – Smjesa za cijelu rundu sastoji se od ječmenog slada proizvedenog u istoj destileriji.

Grain – napravljen od kukuruza ili nekog drugog žita proizveden tzv. column still (okomiti kotao).

Single Grain – napravljen column still-om od kukuruza s kombinacijom još jedne žitarice kao što su pšenica ili raž.

Blended – Najpopularnija kategorija irskih viskija, miješani viskiji čine 90 posto proizvodnje.

Single Pot Still – Jedinstveni Irski, Smjesa odnosno slad (malt) je ječmeni slad gdje se može dodati i sirovi ječam, ali isto tako se vrlo često u smjesu dodaju i sirova zob ili pšenica. Single pot still znači da je destilacija rađena na jednoj lokaciji jedne destilerije, a ako se destilacija radila na više lokacije, više destilerija onda viski dobiva naziv samo pot still whiskey.


American
Ono što američke viskije razlikuje od europskih je da dozrijevaju u novim hrastovim bačvama. Postoji šest različitih kategorija američkih viskija s različitim profilima okusa. Međutim, općenito govoreći, američki viskiji su slađi i imaju manje okusa dima od škotskih i irskih.
Vrste američkih viskija

Bourbon – Viski mora biti napravljen od 51 posto kukuruznog slada da se klasificira kao burbon. Najpoznatija država SAD-a po proizvodnji bourbona je Kentucky, ali se proizvodi od istočne do zapadne obale u državama kao što su New York, Indiana i Kalifornija. Najpopularniji brendovi bourbona su Maker’s Mark, Jim Beam, Wild Turkey, Woodford Reserve.

Tennessee – Sličan je bourbonu u smislu korištenih žitarica, ali Tennessee viskiji prolazi filtriranje kroz aktivni ugljen kako bi se pospješio okus tijekom fermentacije i starenja. Najpopularniji brendovi Tennessee viskija su George Dickel, Jack Daniels’s i Prichard’s.

Rye – Prema definiciji, rye (raž) viski mora se barem djelomično sastojati od raži i destilirati na ne više od 80 posto alkohola po volumenu. Najpoznatiji Rye viskiji su Bulleit Rye, WhistlePig Straight Rye, Knob Creek Rye.

Wheat – pšenični viski proizveden je od minimalno 51 posto pšenice.

American Single Malt – ovaj brzo rastući sektor američkog viskija ima tendenciju da ima okus dima i aromu meda.


Japanese
Japanski viski podsjećaju na škotski nizinski (Lowland) i stil Speyside. Glatke su, nježne i često mirisne arome s medom za dodavanje slatkoće.
Danas Japan razvija svoj stil kao brend. Japan i Škotska su u svijetu viskija kao što su Kalifornija i Francuska u svijetu vina. Iako na svojoj strani nemaju povijest i tradiciju, tehnologijom i inovacijama u proizvodnji stvorili su odlične viskije.
Najpoznatiji japanski viskiji: Suntory Whisky Toki, Yamazaki, Nikka…
Kako piti viski?

Čisti – Većina poznavatelja viskija preporučit će prvu degustaciju čistog viskija, što znači da se poslužuje sam, ne miješan s ničim i bez leda.

On The Rocks – Budući da je viski žestoko piće te sadrži visoki postotak alkohola, mnogi ga vole malo razrijediti kako bi se smanjio volumen alkohola. Takvo pijenje viskija naziva se On the rocks a podrazumijeva točenje viskija u čašu preko kocki leda koji se postepeno otapa i razrjeđuje viski.

Stručnjaci preporučuju da uživate u viskiju na sobnoj temperaturi, što je hladniji, lagano skriva okuse. Kako biste izbjegli previše vode, pokušajte s ohlađenim kamenjem da biste dobili željenu temperaturu pijenja bez razrjeđivanja.