Znanstvenici s MIT-a razvili kameru koja vidi iza zida

S uglednog američkog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT) stižu veoma zanimljive vijesti. Znanstvenici s MIT-a uspjeli su realizirati ideju o kameri kakvu smo do sad mogli vidjeti samo u ponekom filmu o tajnom agentu koji pije martini i naganja pič… ovaj, žene.

Kamera koja vidi kroz zid – zvuči nevjerojatno, ali projekt je blizu finalizacije već ima svoje ime, „Corner Camera“. Sustav se temelji na običnim kamerama kakve se ugrađuju u pametne telefone, no uređaji sada uz pomoć novih patenata mogu uočiti promjene u svjetlu i sjeni te što se nalazi iza određenog kuta.Corner Camera sigurno će potaknuti mnoge rasprave. Dio korisnika sigurno će kameru kritizirati zbog potencijalnog ugrožavanja privatnosti ljudi. No, Corner Camera ima i svoju pozitivnu stranu, roditeljima bi olakšala nadzor nad djecom, a vatrogasci bi mogli vidjeti nalaze li se ljudi u zgradi zahvaćenoj požarom.

Svaki predmet reflektira određenu količinu svjetlosti te analizom tog svjetla možemo saznati informacije o kretnjama iza zida. Sama ideja čini se vrlo zanimljivom, ali sustav se još neće početi ugrađivati u pametne telefone. Smartphoneu je potreban poseban laptop i server za „pogonjenje“ sustava Corner Camera, no znanstvenici će navodno ubrzo početi raditi na tome, te uskoro predstaviti napredak u razvoju kamere kojom ćemo moći gledati sexy susjedu dok se tušira.

Video pogledajte u nastavku: