Deset najboljih auto muzeja u europi koje morate posjetiti

Strpajte ekipu u auto (ne iz muzeja) i gas prema muzeju koji vam djeluje najzanimljivije. Auti poput Alfe Alfette 159 iz početaka Formule 1, Mercedesa 300 SL Gullwinga, prvog Porschea 911, prvog serijskog superautomobila – Lamborghinija Miure, svakako vrijede biti viđeni uživo. To nisu samo automobili, to je umjetnost na kotačima. Donosimo pregled desetak automobilskih muzeja u europi koje svakako posjetite ako ste u prilici.

 

1. ALFA ROMEO
La Macchina del Tempo – Museo Storico Alfa Romeo pravi je raj za ljubitelje ove slavne talijanske marke, ali i za automobilske entuzijaste općenito. Otvoren je još 1974., a obnovljen je 2015. povodom 105. godišnjice osnutka marke. Alfin muzej nalazi se u gradiću Arese nedaleko Milana, a posjeduje knjižaru, kafić, biblioteku, testnu stazu i salon. Alfa trenutno izlaže 69 automobila među kojima je i njen prvi model Alfa 24 HP, pobjednik utrke Mille Miglia, model 6C 1750 Gran Sport, model C i Gran Premio 159 “Alfetta 159”, pobjednik Formule 1. Muzej je podijeljen na tri teme, Timeline, Ljepota i Brzina. Timeline predstavlja industrijski kontinuitet, drugi je fokusiran na dizajn, a treći na brzinu. Svakoj temi je posvećen jedan kat muzeja.

 

 

2. FERRARI
Maranello je jedan od onih gradova koje bi svaki ljubitelj automobila, bar jednom u životu, morao posjetiti. Jer to je grad Propetog Konjića! Cijeli grad je spomenik i muzej Ferrarija. Nekoliko stotina metara od tvornice udaljen je Ferrari muzej u kojem za 13 eura možete prošetati kroz povijest propetog konjića. Na nekoliko etaža, počevši od prvog Ferrarija s logom propetog konjića (Ferrari 125 S iz 1947.), preko modela 750 Monza iz 1954. do prostorije u kojoj su smješteni apsolutni šampioni svoga vremena, osam pobjednika iz deset godina natjecanja u Formuli 1. Za one koji ne znaju, upravo te pobjede u periodu od 1999. do 2008. su najsenzacionalniji rekord Scuderia Ferrari momčadi od njegovog osnivanja.

 

 

3. MILLE MIGLIA
U blizini talijanskog grada Brescie, 2004. godine otvoren je muzej Mille Miglia posvećen toj slavnoj cestovnoj utrci i automobilima koji su kroz povijest sudjelovali na njoj. Muzej Mille Miglia nalazi se unutar prekrasnog samostana Saint Eufemia, zgradi velike povijesne i graditeljske vrijednosti. Obilazak muzeja sastoji se od devet sekcija: sedam ih je posvećeno razdoblju od 1927. do 1957. godine, jedan razdoblju od 1958. do 1961. godine te jedan tekućem razdoblju utrke. Svaka sekcija opremljena je ekranima koji vam pružaju informacije o svakoj pojedinoj utrci, rezultatima svake utrke te fotografije i originalne video snimke s utrka. Muzej najveću posjećenost ima tijekom održavanja utrke Mille Miglia.

 

 

4. LAMBORGHINI
U mjestu Sant Agatha i u sklopu tvornice Lamborghini, nalazi se tvornički muzej. Fanovi ove talijanske marke od prošle godine imaju razloga za posjetu muzeju u blizini Bologne, u kome se nalazi i sjedište kompanije, s obzirom da je ovo zdanje ponovo otvoreno nakon renoviranja. Muzej, koji je počeo s radom još 2001, potpuno je preuređen i moderniziran, a u postavku su uključeni i novi eksponati. Nakon ulaska, posjetioce dočekuje Lamborghini 350 GT iz 1963, prije nego što naiđu na čuveni model Miura, uključujući i jedini izrađeni primjerak roadstar verzije ovog automobila. Među eksponatima su brojni modeli i konceptni automobili Lamborghinija, uključujući Asterion, Diablo, Sesto Elemento…

 

 

5. MUSEO NAZIONALE
Nacionalni talijanski muzej posvećen automobilskoj industriji nalazi se u Torinu, postoji od 1960. i u kolekciji ima stotine talijanskih, ali i drugih automobila raznih godišta i marki. Muzej je jedna od atrakcija predivnog grada Torina koji je kao velika tvornica automobila (u Torinu je središte Fiat Grupe) stvorio zanimljiv muzej o povijesti automobila gdje prolazimo kroz više faza povijesti, uključujući naravno proizvodnju i uporabu automobila. Zgrada je poprilično moderna i daje vam pravi uvid u svijet automobila. 

6. MERCEDES
Muzej proizvođača najstarijeg automobila na svijetu je također i muzej proizvođača nekih od najimpresivnijih automobila svih vremena. S poviješću koja seže do 1885. godine i desetljećima inovacija, revolucija, trkačkih uspjeha i postavljanja najviših standarda, stalna postavka ovog prostora je više od pukog skupa automobila s trokrakom zvijezdom na haubi. Povijest Mercedes-Benza je povijest automobila kao takvog. Upravo zbog toga, Mercedes-Benz muzej mora biti na listi posjećenih, bez obzira na to što mislili i osjećali prema ovoj kompaniji.

 

 

7. PORSCHE
Početkom ljeta 2009. u Stuttgartu je otvoren Porsche muzej. Luksuzni muzej prostire se na nevjerojatnih 5600 četvornih metara, a ljubitelji automobila mogu uživati u čak 80 nezamislivo skupih modela prestižnog Porschea. Uz rijetke povijesne modele posjetitelji muzeja mogu se diviti i cijelom nizu modela trkaćih automobila. Od te 1948. godine Porsche je postao sinonim za vrhunske sportske automobile. Jedan od najpopularnijih trkaćih modela bio je Speedster – predmet želja šminkera, ali i ljubitelja velikih brzina. Muzej je koštao oko 100 milijuna eura.

 

 

8. ROLLS-ROYCE
Iako smo odmah logično pomislili da se RR-ov muzej nalazi u engleskoj, to nije točno. Rolls Royce muzej nalazi se u mjestu Dornbirn nedaleko od švicarsko-njemačke granice i u privatnom je vlasništvu. Otvoren je 1999. godine i raspolaže sa 70 privatnih automobila i sveukupno tisuću eksponata što ga čini najvećim svjetskim privatnim muzejom. Za posjet se najbolje najaviti telefonom ili e-mailom.

 

 

9. BMW
BMW Muzej otvoren je davne 1973. godine, a 2004. je preuređen izložbeni prostor. Sam muzej je mješavina tehničkog i povijesnog karaktera uz crte suvremenog dizajna. Ako se nalazite ili prolazite kroz München svakako preporučujemo da posjetite BMW muzej i cijeli kompleks tzv. BMW WELT (BMW Svijet) koji se sastoji od upravne zgrade, muzeja i tvornice do zgrade za isporuku vozila kupcima te doživite jedinstveno iskustvo i pogled na bogatu i impresivnu BMW-ovu povijest.

 

 

10. VOLKSWAGEN
Volkswagen AutoMuseum nalazi se u blizini tvornice Volkswagen gdje se proizvode najnoviji Volkswagen modeli. Na izložbenom prostoru koji broji oko 5.000 četvornih metara, ukupno 130 vozila pružaju fascinantan uvid u povijest Volkswagena. AutoMuseum je službeno rođen 25. travnja 1985. Muzej je 1. siječnja 1992. pretvoren u neprofitabilnu zakladu: Volkswagen AutoMuseum Foundation. U proljeće 2001. – istodobno s muzejom ZeitHaus otvoren u Autostatadu – obnovljen je koncept muzeja, a odluka je bila da se koncentrira isključivo na Volkswagen marku, što dodatno pojačava atraktivnost izložbe. Posebno privlačna je činjenica da rijetka koncepcijska vozila i prototipovi stoje uz bok serijskih Volkswagen modela, čime se omogućuju izravne usporedbe.