Deset čudnih običaja antičke Sparte

foto: www.lbpcentral.com

Antička Sparta je bilo društvo podijeljeno na tri klase. Na najnižem stupnju bili su Heloti – državni robovi, koji nisu mogli biti u privatnom vlasništvu, a koji su obrađivali zemlju dodijeljenu individualnim spartanskim obiteljima. Na drugom stupnju su bili Perijeci, “oni koji žive u okolini“, koji su bili slobodni ljudi s ograničenim pravima. Na vrhu društva su bili Slični — punopravni spartanski građani. Slični su zapravo ona grupa na koju mislimo kada kažemo Spartanci. Zašto naziv Slični? Građanstvo se je nasljeđivalo biološkim putem i svi su morali proći rigoroznu vojnu obuku. Bebe koje nisu ispunjavale normu ostavljane su da umru, a umirali su i slabiji od bolesti i žestoke obuke. Slični su zato, svi bili međusobno slični.

1. Poštovati starije bilo je od ključnog značaja za Slične. Mladi su se morali micati s puta svim starijima, ne samo svojim očevima i djedovima, morali su im ustupati svoja mjesta na klupama i morali šutjeti u prisustvu starijih.

2. Dječacima na vojnoj obuci nije se davalo mnogo hrane kako bi bili prisiljeni krasti na ulicama, čime im se razvijala snalažljivost i odvažnost, kao uostalom i izdržljivost i navika biti gladan. Slični nije smio biti debeo. Ako bi bili uhvaćeni u krađi, kažnjavani su batinama i uskraćivanjem hrane. Ne zato što su krali, već zato što su uhvaćeni.

3. Nikada nisu kucali na vrata već kad bi stigli ispred nečije kuće koristili su glas. Drugim riječima, dozivali su gazdu izvana.

4. Helote su Slični teško napijali vinom, a onda ih tako pijane pokazivali svojim sinovima na obuci kako bi ih odvratili od prekomjernog konzumiranja alkohola.

5. “Kripteja” je bila “tajna stvar”, zapravo tajna policija u kojoj su se nalazili najstariji mladići prije primanja u svoju konačnu jedinicu. Bila je to zapravo državna služba asasina. Njeni pripadnici bi se raspršili širom spartanskog zemljišta i vršili (većinom noćne) likvidacije onih Helota koji su se na bilo koji način isticali i izdvajali iz većine. Ako bi Helot bio zgodan, inteligentan, ambiciozan, to bi mogla biti njegova smrtna presuda. Tako su Heloti neprestano živjeli u strahu i u neznanju kada će i zbog čega Slični doći po njih i skratiti ih za glavu.6. Dječaci u Sparti bi tijekom obuke svake godine bili podvrgnuti bičevanju koje je bilo žestoko i često na granici smrti. Međusobno su se natjecali tko će duže izdržati, a pobjednik bi bio posebno cijenjen.

7. Sličnima je bilo zabranjeno ne samo baviti se trgovinom već i bilo kakvim drugim zanatom, što im je omogućavalo veliku količinu slobodnog vremena. Čemu te zabrane? Da se ne bi bogatili. Bogatstvo razbija jedinstvo među Sličnima i dovodi do nečasnih radnji.

8. Nakon večere Slični se kućama i spavaonicama nisu vraćali uz pomoć baklji, iz razloga da bi čim bolje razvili sposobnost kretanja po mraku.

9. Gajiti nježne osjećaje prema dječacima bilo je dozvoljeno, ali nikada nije smjelo biti nikakvog fizičkog kontakta, posebno ne grljenja. Grljenje se smatralo sramotnim jer je naglašavalo tjelesnu privrženost umjesto privrženosti umu. Za grljenje su se gubila sva građanska prava.

10. Prodaja stvari među Sličnima nije bila dozvoljena. Ako nekome zatreba recimo konj ili pas, jednostavno ga uzme od susjeda, ako mu u tom trenutku ne treba.