Bliži se Dan samaca – Rasprodaja na kineskim web shopovima koju ne smijete propustiti!

U Kini se devedesetih godina prošlog stoljeća među studentima Sveučilišta Nanjing počeo slaviti Guanggun Jie, Dan dvostruke jedanaestice (11.11.), na zapadu poznatiji kao Dan samaca.



Za slavljenički datum izabran je upravo 11.11. jer tako posložene jedinice, ti dvostruki “usamljeni štapići”, simboliziraju samce. To je dan kada se diljem kine samci druže i zabavljaju, a najpopularniji su partiji uz karaoke, a popularni su i blind dateovi.
Ali ipak najveća zabava na taj dan je online kupovina. Praznik samaca koji se raširio ne samo Kinom nego i izvan kineskih granica dostigao je konzumerističku euforiju tolikih razmjera da je postao dan najvećeg online shoppinga na svijetu, poznat i kao Online Shopping Festival. Samo preko Alibabinih tvrtki Tmall i TaoBao 2016. godine je za online naručenu robu potrošeno 17.7 milijardi dolara. Da, dobro ste pročitali, ostvarili su dnevni promet u vrijednosti proračuna manje afričke države.

No, za Kineze jedan od najvećih prodajnih dana nije samo dan kad broje novce. Od cijele stvari naprave spektakl. I svake godine – nešto novo. Prošle godine odlučili su eksperimentirati s novim tehnologijama tj. kupci su mogli kupovati kroz virtualnu stvarnost, a nudili su i popuste kroz planetarno popularni Pokemon Go.

Dan samaca nikada nije trebao biti depresivan i samosažalijevajući. Zapravo je on inačica Valentinova. Umjesto da se parovi međusobno daruju, samci daruju sami sebe, tj. kupuju sami sebi darove koje su oduvijek željeli. Tako je Alibaba 2009. godine odlučila taj praznik preokrenuti u svoju korist i u trenutku ga pretvorila u sinonim za online potrošnju. Prošle godine za Dan samaca oborila je sve moguće rekorde, a ove godine ćemo to vidjeti za par dana.

U nastavku donosimo infografiku stranice Marker o Alibabi i Danu samaca:

Alibaba i Dan samaca