Utrka Gentlemana – Auto-moto cirkus 1930-ih godina

Foto: www.TheRaceOfGentlemen.com

Svake godine u isto vrijeme na plaži u Wildwoodu u New Jerseyu održava se jedinstvena Utrka Gentlemana (The Race of Gentlemen). Tog vikenda iz ormara se vadi odjeća gospode nekih davnih vremena, a iz garaža izlaze vozila kakva nemate prilike vidjeti svaki dan.

The Race of Gentlemen je automobilski karneval koji slavi američku trkačku baštinu i odaje počast automobilskoj i motociklističkoj povijesti, čiji je domaćin Oilers CC / MC. Gledatelji i natjecatelji imaju priliku doživjeti vrijeme kad su gentlemani gospodarili američkim cestama! Indian, Harley Davidson, Excelcior, Ford, Dodge Brothers… Izvanredan prikaz zašto američka ljubav prema retro automobilima nikada neće nestati.Sve je započelo jedne hladne noći u studenom 1947. kada se je grupa od osam mladića iz Carlsbada okupila na kavi u kafiću APEX. Tamo su maštu o osnivanju roadster i costum auto kluba pretvorili u stvarnost. Te večeri rođeni su The Oilers, a prvi predsjednik kluba bio je Jim Nelson. Ti mladi ljudi imali su jednu zajedničku stvar, a to je brzina!

U prvih nekoliko mjeseci članstvo u klubu je vrtoglavo raslo, a sredinom 1948. godine Nelsonova strast za utrkama spojila je članove The Oilersa i Southern California Timing Association (SCTA). Nelsonov prijatelj i osnivač SCTA-e, Wally Parks, najavio je svoje planove za osnivanje National Hot Rod Association (NHRA) 1949. godine. Jim Nelson i njegov partner Dode Martin formirali su svjetski poznatu tvrtku Dragmasters, a mnogi smatraju da su izumitelji modernog dragstara.

Foto: www.TheRaceOfGentlemen.com

Skoknimo sada do 2008. godine, kada je skupina mladih ljubitelja Hot roda pronašla knjigu Roberta Genata, “Rođenje Hot Roddinga, priča iz suhog jezera“. Knjiga obiluje pričama i fotografijama koje je snimio fotograf i suosnivač The Oilersa, Don Cox. Započela je nova ljubav automobilske povijesti i auto kulture. Umorni od dosadnih i jednoličnih auto klubova, ova grupa muškaraca počela je stvarati auto-moto klub s velikim povijesnim značenjem. Nakon što su doprli do Roberta Genata, uskoro su se povezali i s prvim predsjednikom The Oilersa, Jimom Nelsonom. Tijekom privatnog sastanka u Nelsonovom domu, skupina je iz prve ruke imala priliku čuti što je Nelson proživljavao u najboljim danima The Oilersa. Trenutačna je veza nastala, a Nelson, bez oklijevanja otvara novo poglavlje u povijesti The Oilersa.

Stvoreno je novo bratstvo s ukupno 10 odabranih članova koji se protežu od obale do obale s obećanjem da će nastaviti naslijeđe koje je započelo početkom studenog 1947. Njihova zbirka automobila je impresivna, kao i njihova odlučnost da se vrate utrkama . The Oilers su izradili strojeve velike brzine, izdržljivosti i ljepote! Vođeni obećanjem Jimu Nelsonu, naslijeđe The Oilersa nastavilo se istinskom autentičnosti i ponosom.

Sljedeća utrka The Race of Gentlemen održati će se 8., 9. i 10. lipnja 2018. godine na plaži Wildwood u New Jerseyu. Miris ulja i goriva, kao i buka starih auspuha na pješčanoj morskoj obali jedinstveni je događaj koji će vas vratiti u 30. godine prošlog stoljeća.

Pogledajte foto galeriju: