Deset zanimljivosti o seriji Mućke koje niste znali

Mućke

Mućke (eng. Only Fools and Horses) britanska je humoristična serija autora Johna Sullivana, prikazivana na BBC-u. Sedam sezona serije je emitirano u Ujedinjenom Kraljevstvu između 1981. i 1991., a s posebnim božićnim specijalima sve do 2003. Nakon relativno slabog starta, serija je postajala sve popularnija, a danas se smatra jednom od najboljih uopće.

Smještena je u zabačeni dio Londona, Peckham, a u glavnim ulogama nastupili su David Jason kao ambiciozni preprodavač Derek “Delboy” Trotter, Nicholas Lyndhurst kao njegov mlađi brat Rodney i Lennard Pearce kao njihov vremešni djed (kojeg je poslije zamijenio Buster Merryfield kao njihov ujak Albert). Uz potporu snažne glumačke ekipe, serija je pratila njihove uspone i padove u životu, pogotovo pokušaje da se obogate. Naslov serije je zasnovan na staroj engleskoj poslovici „Samo budale i konji rade za zaradu“, kojom se aludira na napor Del Boya i Rodneya u izbjegavaju redovnog posla i plaćanje poreza. Donosimo deset zanimljivosti o ovoj kultnoj seriji:

1. Scene Peckhama su snimane u Bristolu jer producenti nisu mogli garantirati sigurnost ekipi serije ukoliko bi se ona zaista snimala u Peckhamu. Prvih šest epizoda su iz istog razloga snimane u Zapadnom Londonu.

2. Stric Albert u jednoj epizodi govori kako je za vrijeme služenja u mornarici bio boksač. Interesantno, glumac Buster Merryfield koji je tumačio ovu ulogu je zaista bio boksač, a glumom se je počeo baviti tek po odlasku u mirovinu.

3. Serija je kritizirana od strane nekih feminističkih udruga kao rasistička jer je Peckham opisivan kao kvart u kojem gotovo da nema crnaca iako su oni zapravo većinsko stanovništvo u tom dijelu Londona.

4. Robbie Williams se pojavio u „Mućkama“! Naime, u epizodi „Mother Nature’s Son“ dok Boyvie za šankom priča o „Peckhamskoj izvorskoj vodi“, u blizini sjedi Robbie, tada pjevač benda „Take That“. U istom trenutku se u pubu čuje upravo pjesma tog benda.5. Za ulogu Cassandre je konkurirala i kasnije veoma popularna Elizabeth Hurley, ali je odbijena.

6. Del Boy, Rodney i Trigger su jedina tri lika koja su se pojavila i u prvoj i u posljednjoj epizodi, a samo su Rodney i Del Boy bili u svakoj.

7. David Jason i dalje u svom ormaru čuva pulovere koje je nosio kao Del Boy i ne planira ih nikada dati na nekakvu aukciju.

8. Tijekom dvadeset i dvije godine snimanja korišteno je četrnaest različitih vozila Reliant Regal, čuvenog žutog vozila na tri kotača kojeg vozi Del Boy.

9. David Jason nikada nije želio prihvatiti da su „Mućke“ sitcom. U svojim intervjuima ih opisuje kao tragikomediju.

10. Del Boy je samo jednom pravilno upotrebio francuski jezik u cijeloj seriji. To se dogodilo kada je sreo Denzila Tulsera i rekao mu „Bonjour!“ Interesantno, radnja te epizode se odvija upravo u Francuskoj.