Vlasnici novih iPhonea nisu sretni: Masno platili telefone, a dočekala ih zelena linija na ekranu

iPhone X trenutačno je u najkritičnijem razdoblju koje može odrediti budućnost njegove prodaje i općenito tržišni uspjeh. Nešto više od tjedan dana otkako se pojavio u prodaji velik broj uređaja je podvrgnut testiranju u stvarnim uvjetima, kako kod službenih recenzenata tako i običnih korisnika, a svi oni žele svoja iskustva podijeliti s drugima putem Interneta. Logično, ako se mobitel pokaže kao izvrstan, možemo očekivati vrlo dobru prodaju u božićno vrijeme. U suprotnom, moglo bi doći do razočaranja.Prvi podaci govore kako su korisnici oduševljeni, YouTube su preplavile snimke Animoji karaoke pjesmica, Face ID radi gotovo savršeno, no nekolicina vlasnika požalila se na zaslon svojeg mobitela.

Nije problem u mogućoj pojavi burn-in efekta, nego o nečem daleko gorem. Na uređajima se ponekad pojavi takozvana “Zelena linija smrti” – žarko zelena vertikalna linija koja ide preko cijelog zaslona. Slike ovog problema pojavljuju se na Internetu, a njegov je uzrok greška u izradi OLED zaslona.

Apple će svima koji imaju ovakav problem sasvim besplatno zamijeniti uređaj. Prvi izvještaji govore kako je riječ o vrlo malenom postotku uređaja s ovim problemom, no kada je na tržište izbačeno njih nekoliko milijuna, konačni broj “faličnih” vjerojatno nije zanemariv. Stručnjaci smatraju da je riječ o pogrešci u elektroničkim sklopovima koji daju pogrešan signal zelenim subpikselima na uređaju, obično uz lijevi ili desni rub zaslona, i oni onda ostaju trajno upaljeni.