Počeo je Advent u Zagrebu – ovo su hitovi i preporuke za posjetiti

Foto: www.adventzagreb.com

Ovog vikenda službeno je počeo Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja 2018. Program Adventa odvijat će se velikim dijelom grada, od HNK, Bogovićeve, Cvjetnog trga, Zrinjevca, Strossmayerovog trga, Trga kralja Tomislava, Europskog trga, Gornjeg grada (Stross, Vranicanijeva poljana, Gradec), Trga žrtava fašizma…

Donosimo nekoliko fora stvari koje bi mogle biti hit ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu:

Prva fora stvar na koju se svi živi već danima nabrijavaju je street sarma koju priprema kućica T&T. Riječ je o sendviču, odnosno mekanom pecivu u koje se stavlja sarma. Cijena joj je 28 kuna i odličnog je okusa. Na ovoj kućici također vrijedi probati koktel Chill Antique od soka limuna, Antique pelinkovca i Harrisin rooibos čaja s čilijem po cijeni od 19 kuna.

Na Trgu bana Josipa Jelačića je Advent i ove godine smješten ispred kavane Johann Franck, s desetak kućica na kojima se prodaje kuhano vino po 15 kuna i kobasice po 18 do 28 kuna te još poneka zanimljivost i novotarija. Recimo, na kućici Istriano nude liker od terana s okusom bijelog tartufa za 20 kuna ili njoki s boškarinom za 34 kune.Na Vranicanijevoj poljani na Gornjem gradu smještena je Zagorska Hiža pri Rudeku u kojoj se nudi jabukovača Buzdovan sa 6,5% alkohola za 20 kuna i zagorski štrukli koji se poslužuju s vrhnjem, paprom i crvenom paprikom po cijeni od 20 kuna.

Prošlogodišnja najbolja kućica, Murter – vrata Kornata ove sezone nudi brudet od hobotnice s palentom za 40 kuna i rakije po 15 kuna.

Fuliranje se ove godine održava na Strossmayerovom trgu gdje recimo kućica Pod zidom nudi zanimljiv smotani burek od sporo pečene svinjetine s pivom i aromatiziranim krumpirom. Tu su još i Wurst bar, osim kobasica od 19 do 28 kuna nude i gulasch suppe s govedinom i krumpirom za 25 kuna, kod Likote rade X-mas cocktail od čaja u koji stavljaju rum i limetu za 25 kuna, a kultni zagrebački restoran RougeMarin nudi svoj odličan pulled pork za 38 kuna.

Na Zrinjevcu kao i svake godine, nakit, bižuterija, božićni ukrasi, igračke i naravno hrana i piće. Kućica Plavi škarnicl nudi kuhanu medicu za 12 kuna, knedlice (osam komada u porciji) s Nutellom i vanilijom za 18 kuna ili Winter Jack – kuhani viski sa sokom od jabuke, kriškom naranče i cimetom, cijena 18 kuna.

Na Tomislavcu je, kao i proteklih godina, oko klizališta raspoređeno dvadesetak kućica od kojih Kascheta za 50 kuna nudi juneći gulaš u kruhu. Kućica Ice bar-a nudi Bombardino, liker od jaja u koji idu šlag i cimet.

To naravno nije sve što Advent u Zagrebu nudi, za više toga morate ga posjetiti.

Da bi ovo vrijeme čarolije bilo što ugodnije i ležernije, Grad Zagreb apelira na sugrađane i goste da što više koriste javni gradski prijevoz koji će u tu svrhu od 02. prosinca do 7. siječnja 2018., vikendima na području grada Zagreba za sve biti besplatan i to u periodu: petak od 12,00 sati – nedjelja do ponoći. Isto tako, prijevoz zagrebačkom uspinjačom će svih dana trajanja adventskih i novogodišnjih manifestacija biti besplatan.

PREPORUČENE LOKACIJE ZA PARKIRANJE VOZILA:
Zagrebački velesajam – parkiralište istok
cijena: 5kn / dan
parking se naplaćuje u vremenu pon-pet 7-16h; subota, nedjelja i blagdan besplatno
zona IV.1, cca 1200 mjesta

Trg Francuske republike
cijena: 3kn / sat, max. 3 sata parkiranja
cca 200 mjesta

Okretište Borongaj – Parkiralište s južne strane Maksimirske ceste od ulice Svetice od stadiona Maksimira
Cijena 10,00 kn/dan
Naplaćuje se u vremenu od pon-sub 7-19h, nedjelja i blagdan besplatno
Zona IV.2., cca 100 mjesta

Parkiralište Paromlin
Cijena 10,00 kn/dan
Naplaćuje se u vremenu od pon-sub 7-19h, nedjelja i blagdan besplatno
Zona IV.2., cca 500 mjesta