Deset ukletih mjesta u Hrvatskoj

Vila Auer, Zagreb

Ukleta mjesta lako je prepoznati po atmosferi koja čovjeka prožme jezom i ledi krv u žilama. Razlozi zbog kojih su ta mjesta jeziva mogu biti različiti, a mi vam donosimo pregled nekih od definitivno najstrašnijih ukletih mjesta u Hrvatskoj.

Autocesta kod Nove Gradiške
Vozači se redovito žale da upravo na tom mjestu doživljavaju nevjerojatne stvari poput gašenja radija, osjećaja paralize, gubitka koncentracije i doživljaja kao da im neka sila vuče automobil na drugu stranu ceste. Na mjestu gdje je i Toše Proeski otišao u legendu mnogi su putnici izgubili život, a drugi pričaju o crnoj prikazi koja se pojavljuje na cesti i nestaje u retrovizoru.

Učka
Od početka 1988. godine stanovnici Istre i Kvarnera bili su opsjednuti misterioznom ženom u crnom koja bi zaustavljala osamljene automobile koji bi prolazili kod današnjeg tunela Učka. U razgovoru s vozačima proricala bi im sudbinu, a potom bi misteriozno nestajala iz auta. O ženi u crnom čak je i talijanska televizija snimila dokumentarni film. S gradnjom tunela kroz Učku tajnovitoj ženi u crnom gubi se svaki trag.

Vila Auer, Zagreb
Kuća obitelji Auer u zagrebačkoj ulici Vladimira Nazora prodavala se je za 1,6 milijuna eura, ali ni jedan kupac se nije pojavio. Kuća je 1903. godine sagrađena na padini između Nazorove i Rokove, kada je ondje bilo groblje. Groblje je ekshumirano tek 1907. godine, iz čega se nameće zaključak da je vila Auer sagrađena na groblju.

Otok Lokrum
Lokrum je poznat po legendama o duhovima i plemenitašima opijenim ljubavnim strastima i spletkama, što je vrlo često dovodilo do krvoprolića. Jedan takav duh viđen je 2007. godine, a mobitelom su ga snimili radnici u benediktinskom samostanu. Otok su navodno prokleli benediktinci jer ih je s njega protjerala dubrovačka vlast. Iz osvete su cijelu noć s upaljenim svijećama okrenutim naopako kružili oko njega, a prokletstvo se „može skinuti“ samo ako se skupi sav vosak koji je te noći iskapao.

Škrinjari
U mjestu Škrinjari, nedaleko Vrbovca, stoji kuća o kojoj se mnogo pisalo, pričalo i istraživalo. Kuću je navodno izgradio njemački gastarbajter za svojeg sina i njegovu obitelj. No, zbog jezive atmosfere, krikova i sličnih paranormalnih pojava, obitelj se nikad nije uselila u kuću te je ona do danas nenastanjena i zapuštena. Nekoliko puta stavljana je na prodaju po vrlo simboličnim cijenama no nitko nije uspio u njoj provesti noć. U izazovu su se okušale razne grupe ljudi, ali nitko nije izdržao, a oni koji nisu odustali, završili su u ustanovi gdje se rukavi vežu na leđima. Izvor prokletstva navodno je staro groblje na kojem je kuća sagrađena.

Škrinjari

Škola u Pazinu
Sedmero učenika katoličke škole u Pazinu izgubilo je život u sedam godina. Posljednje je iznenadno samoubojstvo Natali Ferlin koja je 2007. godine skočila sa 60 metara visokog mosta iznad Pazinčice. Prethodne žrtve život su izgubile u prometnim nesrećama ili trovanjem.


Bilje, Osijek
U kući u mjestu Bilje svojedobno je skupina znatiželjnih spiritista upalila šest svijeća te čitala iz knjige za dozivanje duhova. Govori se da su ritualom uspjeli dozvati zloduha kojeg potom nisu mogli istjerati. Dolazio je svećenik, no jedan od ormara se iznenada srušio pred njega te je u strahu odustao od istjerivanja. Nakon toga dolazi egzorcist koji svojim obredom uspijeva istjerati nepoželjnog gosta, ali samo na nekoliko dana dok nije umro jedan član obitelji iz kuće. Liječnici su dijagnosticirali prirodnu smrt, iako je pokojnik je bio u svojim dvadesetima.

Ugljan
Kuća ugljanskog ribara koji se jednog dana nije vratio s mora zabavljala je niz godina lokalne horor frikove koji su pričali o spodobi – navodno umrloj udovici – što se ukazuje na balkonu. Stariji su mještani upozoravali djecu da je zaobilaze u svojim biciklističkim avanturama, a prikaza se, prema mjesnim pričama, pojavljivala svaki put kada puše bura. Uz kuću je stajao oronuli sablasni brod, no u međuvremenu je dobila novog vlasnika te je potpuno renovirana. Novi vlasnik potvrdio je da ponekad vidi blijedu prikazu u dugoj udovičkoj haljini sa šeširom, no, prikaza, tvrdi anonimni vlasnik, brzo nestane.

Brestovac
Na obroncima planine Medvednice smjestila se bolnica Brestovac, nekada najmodernija ustanova za liječenje bolesti dišnog sustava u ovom dijelu Europe, a sada ruševina. Gradnju je inicirao hrvatski liječnik i novinar Milivoj Dežman, koji je ludo volio poznatu zagrebačku glumicu Ljerku pl. Šram, a ona je bolovala od tuberkuloze. Prvi bolesnici ondje su primljeni 1909. godine, a među njima i Lady plemenita Šram, kojoj zagrebačka bolnica Brestovac (hrvatska verzija njemačke klinike Schwarzwald ) ipak nije pomogla. Umrla je od tuberkuloze i to Dežmanu na rukama. Brestovac je radio sve do 1968. godine kada je donesena odluka o zatvaranju zbog promjena u zdravstvenom sustavu te zbog novih medicinskih metoda liječenja tuberkuloze. Prema navodima nekih posjetitelja koji nisu željeli izlaziti imenima u javnost, danas bolnicom Brestovac lutaju duhovi i osjeća se čudna energija. Postoji osnovana sumnja kako je riječ o duhu preminule Lady Šram.

Brestovac

Gizelina zemlja
U podsljemenskoj zoni smještena je Gizelina kuća, u koju nitko osim vlasnice nikad nije ni zakoračio. Gizela je navodno bila udovica, ali naši pradjedovi i prabake znali su je kao staricu u crnini koja se uvijek držala povučeno. Kružile su i priče da je bila vještica, uglavnom zato što su joj se oko kuće okupljale crne mačke, a ona je uvijek mirisala na sumpor, amonijak i trave. Uz pomoć svojih pripravaka, navodno je uspjela nadživjeti nekoliko generacija, a nitko nikad nije zakoračio u njezinu kuću. Početkom ’90-ih kuća se jednostavno urušila, ali u ruševinama nije bilo ni traga Gizeli. Na zemljištu je od tada trebalo izniknuti nekoliko stambenih objekata, ali svi su na kraju propali, dok na okolnim lokacijama već desetljećima uredno niču nove kuće i zgrade.