Najstariji uređaji koji i dalje funkcioniraju

Nekad su tehnikalije razvijali inženjeri, a danas ih razvijaju ekonomisti. Nerijetko se dešava da se tehnička roba pokvari odmah po isteku jamstva što nikako nije slučajnost. Međutim, nekada su se proizvodili uređaji da traju, pa skoro i vječno. Najbolji dokaz kvalitete starih proizvoda je što postoje primjerci koje je vrijeme totalno pregazilo, ali i dalje savršeno obavljaju svoju funkciju. U nastavku vam donosimo nekoliko starih uređaja koji još uvijek obavljaju svoju funkciju ne pitajući koliko su stari.

Najstarija žarulja
Žarulja koju je dizajnirao Adolf Shalie, jedan od suparnika Thomasa Edisona svijetli već 116 godina. Ova žarulja ima čak i svoj klub obožavatelja, a posjetitelji iz cijelog svijeta dolaze vidjeti ju kako osvjetljava vatrogasnu postaju na sjeveru Kalifornije. Upaljena je 1901. godine, a kad će se ugasiti, to ćemo vidjeti…

Najstariji usisavač
Englez Harry Cox ponosni je vlasnik najstarijeg usisivača koji još radi nakon 113 godina upotrebe. Riječ je o američkom Sturtevant usisivaču broj 4 napravljenom još 1904. godine koji i dalje dobro obavlja posao, jedina mana mu je što je previše bučan.

Najstariji usisavač

Najstarije računalo
U dvorani Ikede nalazi se FACOM 128B – računalo napravljeno 1958. godine koji još radi. Za ovih 59 godina, koliko je u funkciji na njemu su napravljene minimalne promjene, ali su mu unutrašnjost i procesor i dalje isti.

Najstariji televizor
Crno-bijeli televizor, star 80 godina, najstariji je TV aparat koji je još u upotrebi. Vlasnik ga je kupio za svega 100 funti, samo tri dana nakon prvog televizijskog emitiranja u Velikoj Britaniji. Daljinski upravljač za crno-bijeli televizor nije postojao jer nije bilo potrebe. Postojao je samo jedan kanal, koji je bio aktivan dva sata dnevno. Na ovom aparatu promijenjeno je samo trećina dijelova, inače radi se o televizoru koji je po dijagonali dug 30 centimetara, nalazi se u kutiji od mahagonija i oraha.

Najstariji automobil
De Dion-Bouton et Trepardoux poznatiji kao “Markiz” napravljen je 1884. godine za francuskog plemića De Diona, jednog od osnivača kompanije koja ga je sagradila. Ovaj automobil radi na ugljen, drvo i papir, i potrebno je pola sata pripreme da bi se pokrenuo. Parni automobil ima brzinu od 60 kilometara na sat, što je potvrđeno i na trci 1887. godine. Godinu dana nakon što je De Dion napravljen, Daimler i Benz napravili su prvi eksperimentalni automobil s benzinskim motorom i time parni stroj poslali u ropotarnicu povijesti. Iako se ne može vidjeti na ulicama, De Dion je još u voznom stanju.

Najstariji frižider
Negdje oko 1936. godine, pred kraj velike ekonomske depresije, obitelj Kinghorn iz Edinburgha kupila je frižider u nadi da će se pokazati kao mudra kupovina, ali ni u snovima nisu mogli pretpostaviti da će ih i dan danas služiti. Frižider radi već 82 godine i do sada je imao samo manje popravke.

Najstariji frižider

Najstarije kino
U Ščećinu u Poljskoj 1909. godine otvoreno je kino “Pionir” koji i danas nakon 108 godina još uvijek radi. Tada je film koštao samo dva groša, a glavne filmske atrakcije bile su “Der Kampf um den Glauben”, “Pick und Pock”, “Die Smaragdkuste der Bretagne”. Čak ni dva svjetska rata nisu uspjela da ukinu prikazivanje filmova u ovom kinu, a jedino je bilo privremeno zatvoreno zbog renoviranja, a 2005. godine ušlo je u Guinnessovu knjigu rekorda.