Ovo je najskuplja kuća na svijetu – Košta pola milijarde dolara i uskoro ide na prodaju

Prodali ste moćnu kompaniju, imate „brdo love“ i ne znate što raditi s njom? Pa logično, kupite kuću koja košta 500 milijuna dolara. Barem to kao dobar argument navodi jedan od poduzetnika angažiranih na njenoj izgradnji. Sve doskora je epitet najskuplje kuće koja se prodaje u SAD držala impozantna građevina na Bel Airu koja se prodaje za 250 milijuna dolara.

A ova nova, koja se nalazi u istom elitnom kvartu Los Angelesa, je čak duplo skuplja i sredinom 2018. bi se trebala naći u prodaji.Jednom kada ova kuća od nadrealnih 9.300 kvadratnih metara bude gotova imat će 20 spavaćih soba (uključujući glavnu od 510 kvadrata), pet liftova, sedam bazena, a građevina zauzima gotovo čitavo brdo s fascinantnim pogledom na cijeli Los Angeles.Gradnja ovog objekta za sada traje pet godina i kada bude okončana bit će u pitanju jedan od najvećih privatnih domova u Sjedinjenim Američkim Državama. Naravno, u okviru nje će se naći raznorazne ekskluzivnosti poput privatnog noćnog kluba s bazenom i VIP sobom, kozmetički salon i foaje čiji zidovi su u stvari akvariji u kojima plivaju meduze. Kuću je projektirao Paul McLean, isti onaj arhitekti koji je radio na domu Jay Z i Beyonce koji ih je koštao 88 milijuna dolara. I postavlja se glavno pitanje – tko ovo čudo od pola milijarde dolara uopće može priuštiti?

– Recimo da ste superbogati singl muškarac koji tek što je prodao svoju kompaniju. Tek ste se preselili u Los Angeles i nikoga ne poznajete, pa onda unajmite nekoga da vam napuni kuću ljudima koji bi da se zabavljaju. Želite da svi saznaju tko ste, ali ne želite ni s kim pričati. I onda odete u svoju VIP sobu i tamo sjedite – rekao je poduzetnik Neal Naemi za New York Times.
A na pitanje zašto bi neko uopće davao toliki novac na kuću, samo kratko je odgovorio sa: „Zato što je cool”.


U tekstu se ističe da će kuća vjerojatno biti prodana za mnogo manju sumu, a navodi se primjer Playboy vile koja je 2016. prodana za 100 milijuna dolara iako je početna cijena bila dvostruko veća. Rekord za najskuplje plaćenu kuću u SAD drži ona u Hamptonsu za koju je plaćeno 137 milijuna dolara, ali ona nije najskuplje plaćena na svijetu. Saudijski princ je 2015. za jedan francuski zamak iskeširao čak 300 milijuna dolara.