Ptice grabljivice u Australiji namjerno šire požare!

Trenutno je jako vruće u Australiji. Strašan toplinski val uzrokuje mnoge razarajuće požare, a da stvari budu gore, vlasti se moraju nositi s nekim vrstama ptica grabljivica. Zapažanja provedena u Australiji sugeriraju da određene vrste ptica grabljivica namjerno šire požar kako bi istjerale uplašeni plijen.Ovi „vatreni zmajevi”: crna lunja (Milvus migrans), smeđi sokol (Falco berigora) su viđeni od mještana kako namjerno šire požar. Grabljivice su u svojim kljunovima i kandžama nosile već zapaljene grančice i ispuštale ih na suhu travu. Požar se naglo širio, a gušteri, kukci i glodavci su izlazili iz svojih skrovišta kako bi izbjegli plamen. Stotine ptica koje su to promatrale, samo su se poslužile već spremnim obrokom.

Ova studija je inspirirana jednim odlomkom autobiografije doktora i aktivista Waipuldanya Phillip Roberts iz 1964.: „Vidio sam sokola kako je pokupio zapaljeno drvo svojim kandžama i otpustio ga jedan i pol kilometar dalje. Nakon toga je sa svojim “prijateljima” sačekao ludi egzodus spaljenih i uplašenih glodavaca i gmazova.” Do sada nitko nije snimio “ptice piromane”, ali priče starosjedilaca već odavno o tome govore. “Ništa novo nismo otkrili“, kaže Mark Bonta za National Geographic, geograf iz tima Penn State Altoona, “Većinu podataka s kojima smo radili pružili su nam Aboridžini. Oni to znaju vjerojatno već 40.000 godina, a možda i više”, kazao je ovaj znanstvenik.

„Mislim da su sokoli dovoljno inteligentni da namjerno prošire požar bacanjem žeravice na suhu travu. Već smo vidjeli ove ptice kako postavljaju mrvice na rub ribnjaka kako bi privukle ribe”, napominje znanstvenik Steve Debus, specijalist za grabljivice na sveučilištu New England.