Sealand – Kako je napuštena vojna platforma postala kneževina

Foto: www.wikimedia.org

Vjerojatno ste barem jednom u životu poželjeli spakirati kofere, otići na neki pusti otok i osnovati vlastitu državu. Iako to skoro nitko nikada i ne pokuša, pothvat očigledno nije nemoguć. Major Paddy Roy Bates, bivši pripadnik Britanske vojske, je osnovao svoju državu 1967. godine, a usprkos brojnim problemima ona danas ima svoju zastavu, himnu, kovanice, poštanske marke, pa čak i putovnicu i zabranu letova iznad njenog teritorija.

Kneževina Sealand je mikronacija koja polaže pravo na Roughs Tower, vojnu platformu iz 2. svjetskog rata, koja se nalazi u Sjevernom moru, 10 km od obale Velike Britanije. Sealand se nalazi na platformi površine 550 kvadratnih metara, a polaže pravo i na teritorijalne vode u krugu od 12 nautičkih milja. Sealand je započeo život 1942. godine kao Fort Roughs, jedan od nekoliko betonskih i čeličnih otoka koje su Britanci izgradili u blizini obale kako bi zaustavili napade njemačkih osvajača. U to vrijeme utvrda je bila dom za 150 vojnika i protuavionske topove, a napuštena je 1956. godine.S obzorom da su se tada britanske teritorijalne vode pružale do 5 km od obale, vojna platforma (udaljena 10 km) je postala terra nullius, ili “ničija zemlja.” Bates je iskoristio ovu priliku i 2. rujna 1967. godine, proglasio platformu nezavisnom kneževinom, te sebe prozvao princom – “Princ Roy”, a svoju ženu “Princeza Joan.” Britanska vlada je na ovaj potez djelovala brzo te uništila sve okolne platforme kako nitko ne bi mogao slijediti njegov primjer, ali nisu dirali novu državu, niti dovodili u pitanje tvrdnje novog princa. Nedugo zatim, 1968. godine, radnici koji su popravljali plutače u blizini nove države uzvikivali su prostote 16-godišnjoj kćeri princa Roya. Njezin brat Michael (14) je ispalio metak upozorenja kako bi prestali, a radnici su protiv njega podnijeli prijavu na kopnu Velike Britanije. Glavni sudac je odbacio tužbu izjavom: “Sudovi Velike Britanije nisu nadležni”, što je za Batesa značilo i de facto priznanje neovisnosti Sealanda.

Foto: www.dailymail.co.uk

Iako u Sealandu rijetko kad boravi više od 5 ljudi, čak je i ova državica imala svoj mali rat, točnije, internacionalni incident. Deset godina nakon osnivanja u državi je bio sam Michael, sin osnivača kada je Aleksandar Achenbach – bivši Batesov poslovni partner organizirao državni udar. Aleksandar je zarobio Michaela i držao ga 4 dana bez hrane kao zatvorenika.
Bates je uskoro preuzeo kontrolu nad državom tako što je napao iz helikoptera naoružan pištoljima i sačmaricom, te zarobio jednog od sudionika državnog udara, Gernot Putza, stanovnika Sealanda rođenog u Njemačkoj. Putz se našao u improviziranom zatvoru optužen za izdaju, a Njemačka vlada je jako brzo poslala diplomata da pregovara njegovo puštanje na slobodu. Za Batesa, ovo je bilo drugo de facto priznanje neovisnosti Sealanda. Iako se neovisnost Sealanda činilo kao uzaludna borba, činjenica je da mikronacije mogu opstati u Europi. San Marino, Andora i Lichtenstein su danas poznata legalna porezne oaze i destinacije za kockanje.

Osnivač države Princ Roy je preminuo u listopadu 2012. godine, a naslijedio ga je sin Michael. Ovih dana Sealand zarađuje novac tako što nudi sigurni web hosting i pohranu podataka, kao i kroz prodaju kovanica, poštanskih markica i plemićkih titula. Turistička posjeta je dozvoljena, ali se savjetuje prethodna najava. Trenutno je u pripremi i Hollywoodski film za koji je Prince Michael napisao i službenu povijest države.

Zastava kneževine Sealand | Foto: www.states-world.ru

Sealand ima zastavu, grb, putovnicu i izdaje poštanske marke. Službeni jezik je engleski, a valuta je sealandski dolar koji ima fiksni odnos prema američkom dolaru 1:1. U ovoj državi ne postoji carina niti bilo kakva ograničenja vezana za kocku. Od 2001. Sealand je proglašen zonom nad kojom nisu dozvoljeni letovi niti zračni promet bez izričite dozvole Sealandskih vlasti.