Deset super zanimljivih činjenica o gusarima koje sigurno niste znali

Foto: www.vignette.wikia.nocookie.net

1. Nisu svi gusari “zlatnog doba” bili okorjeli neobrazovani siromašni kriminalci. Neki od njih su došli i iz viših društvenih slojeva i bogatih porodica. Jedan od najpoznatijih primjera bio je Major Stede Bonnet koji je bio bogati vlasnik plantaže na Barbadosu prije nego što je opremio brod i postao gusar 1717. godine. Legenda kaže da je to učinio kako bi pobjegao od svoje supruge koja mu je stalno nešto prigovarala.

2. Iako se rijetko dešavalo, ali i žene su bile gusari. Najpoznatiji primjeri su Anne Bonny i Mary Read, koje su plovile s “Calico Jack” Rackhamom 1719. godine. Bonny i Read su se oblačile kao muškarci, a navodno su se borile jednako dobro ili bolje od muškaraca. Kad su Rackham i njegova posada zarobljeni, Bonny i Read su izjavile da su oboje trudne – što ih je spasilo od vješanja.

Anne Bonny i Mary Read | Foto: Stefano Bianchetti

3. Većina gusarskih posada je imala kodeks pravila koji su svi članovi morali priznati ili potpisati. Ova pravila su uključivala kazne za laganje, krađu ili međusobne borbe na brodu (borba na obali je bila dozvoljena).

4. Gusari su rijetko otimali “blago” (zlato, dragulje..). Većina plijena je bila hrana, voda, alkohol, oružje, odjeća i ljudi.5. William Dampier (1651-1715) bio je gusar koji je u svoj dnevnik zapisivao sve geografske i prirodne detalje. Njegovi zapisi su bili toliko bogati da su stoljeće kasnije poslužili kao temelj za legendarno putovanje Charles Darwina.

6. Gusarske zastave nisu uvijek bile crne s lubanjom i prekriženim kostima. Na primjer, na Blackbeardo-voj zastavi je bio cijeli kostur i srce koje krvari. Zastava koje su se svi najviše bojali bila je „Bloody Red“, zastava na kojoj je pisalo “no quarter” – što je značilo da nijedan život neće biti pošteđen.

Foto: www.wikimedia.org

7. Gusari su imali jako kratke karijere. Čak i najpoznatiji na svijetu, poput Blackbearda ili Bartholomew Robertsa, uspješno su gospodarili morem samo par godina. Roberts, čija se karijera smatrala dugačkom i uspješnom – trajala je samo tri godine.

8. Priče o gusarima koji zakopavaju zlato su ipak samo mitovi. Doduše, samo mali broj njih je to i učinio, kao na primjer Kapetan William Kidd, koji je tako pokušao sakriti svoju gusarsku prošlost i vratiti se u New York.

9. 1553. godine, Kina je pozvala 120 monaha da napuste svoj mirni život meditacije i da se obračunaju s gusarima. Ovi monasi su bili sve samo ne mirni – oni su bili vrhunski Kung Fu borci koji su iste godine u 4 bitke ubili sve i jednog gusara, sa samo par žrtava na svojoj strani. Kasnije su izgubili interes za rat, a gusari su ponovo preuzeli more.

10. 1800-tih godina, SAD je izdvajala oko 20% državnog proračuna kako bi platiti gusarima da ne napadaju njihove brodove (tada su već bili neovisna država, zbog čega su ih Britanci prestali štititi).