Spektakl na ulicama Ria – Pogledajte prizore s najpoznatijeg karnevala na svijetu (VIDEO)

Foto: Reuters

Najpoznatiji karneval na svijetu svakako je onaj u Rio de Janeiru čija parada sambe svake godine oduševi cijeli svijet. Parade, šareni blještavi kostimi, muzika, ples, samba… ništa od ovoga nije bilo na samom početku karnevala. Česte su zamjerke zbog svog kiča i pretjerivanja, počev od dizajniranja blještavih šarenih kostima, scenografija tijekom parade, ali ovaj festival ima zapravo dugu povijest koja je dovela do današnjeg karnevala kakav znamo.Kako navodi Rio.com, današnji oblik karnevala datira čak iz doba starih Grka i Rimljana koji su slavili doček proljeća i organizirali slavlja u čast svojih bogova. Iako svoje korijene vuče od antičkog perioda, koncept karnevala se dosta mijenjao tijekom povijesti, počev od 18.stoljeća pa do danas. S dolaskom katoličkih Portugalaca dolazi i koncept “karnevala” iz Europe čija se suština ogleda u slavlju i obilježavanju početka Velikog posta, koji se i danas primjenjuje.

Oblik karnevala se naravno mijenjao od luksuznih parada u kojima je sudjelovao kralj sa svojim aristokratskim podanicima (“Grandes Sociedades”) do karnevala kao izraza političkog nezadovoljstva protiv vlasti i cenzure, koje je radnička klasa izražavala paradirajući u kostimima uz pratnju muzičara (“Ranchos Carnavalescos”).

Najveći utjecaj na karneval su ostavili Afrikanci koji su dovedeni u Brazil za vrijeme ropstva. Ovi bogovi pulsirajućeg ritma sambe su prenijeli svoj utjecaj na čitavu kulturu i naslijeđe Brazila, gdje je samba postala veoma bitan aspekt njihovog identiteta. Upravo je Afro-Brazilski narod utjecao da se promijeni fokus dotadašnjih uličnih karnevala, gdje je do 20. stoljeća muzika bila dominantno europska – polka, valcer, …Samba je široko rasprostranjena u Brazilu i ne poznaje društvene klase niti granice, a od početka 20. stoljeća je sastavni deo karnevala u Riu, mjestu gdje je samba rođena.

Video: