Deset zanimljivosti o bourbonu – Američkom tekućem jantaru

Foto: www.askmen.com

Što je uopće bourbon i koja je između bourbona i viskija? Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bio bi da je svaki bourbon viski, dok viski nije uvijek bourbon. Niz strogih federalnih regulacija određuje što je što. Bourbon je najpopularnija vrsta viskija u SAD-u, a destilacija se tradicionalno obavlja u okrugu Bourbon u saveznoj državi Kentucky koja i dan danas proizvodi čak 95% svjetske zalihe ovog pića. Zašto? Zato jer ima idealne uvjete, od klime do vode. Ova regija tako je ime je dobila prema dinastiji Bourbon koja je 500 godina vladala raznim europskim zemljama.

U nastavku donosimo deset zanimljivosti o bourbonu:

1. Za vrijeme 2. svjetskog rata, brojne destilerije u Kentuckyju su proizvodile penicilin. Penicilin je također produkt fermentacije, baš kao i bourbon.

2. Što se samog bourbona tiče, ilegalno je dodavati mu boje ili neke druge umjetne supstance. Jedini sastojci koje smije sadržavati su voda, kukuruz, raž, ječam, slad i okusi i boje koje dobiju iz bačve. Bourbon mora imati boju jantara sa vatren narančastim bljeskom.

3. Kako bi se smatrao bourbonom, mora odležati najmanje dvije godine.

4. Bačve u kojima se proizvodi i odležava su paljene kako bi se stvorila karamelizacija šećera iz drva. Bačve u kojima se proizvodi bourbon, mogu se koristiti samo jednom za proizvodnju bourbona. No njihov vijek nikako ne završava s gotovim bourbonom jer se upravo te bačve ponovno koriste u proizvodnji škotskog viskija.

5. Bourbon koji nastaje nakon destilacije i prije dozrijevanja u bačvama naziva se White dog (bijeli pas).6. U Kentuckyju ima više bačvi bourbona nego ljudi. 2014.godine bilo je 4,41 mil. stanovnika i 5,6 mil. bačava.

7. Bourbon je jedno i jedino Američko piće. 1964. godine Kongres je donio odluku da se niti jedan whiskey proizveden izvan SAD-a ne smije nazivati Bourbonom.

8. Prema zakonu, čak 51% slada od kojeg se dobiva bourbon, mora činiti – kukuruz.

9. Jedna trećina bourbona jednostavno…. nestane. Ovisno o uvjetima u kojima odležava, jedna trećina bourbona nestane kad odležavanje traje sedam do deset godina. Ovaj dio nazivamo Angel’s Share (dio za anđele) i popularno se kaže kako je jedan dio morao nestati kako bi u njemu uživala i božanska bića na nebu.

10. Za vrijeme prohibicije, bourbon ste mogli piti, ali, uz liječnički recept. Ova odluka je spasila proizvođače bourbona kroz razdoblje prohibicije.