Više od nogometa! Deset+ najvećih nogometnih rivalstava na svijetu (VIDEO)

West Ham United – Millwall FC
Ovo je jedno od najpoznatijih rivalstava u nogometu, a o tome su snimani i filmovi. I West Ham i Millwall smješteni su na istoku Londona, a rivalstvo je nastalo između lučkih radnika koji su radili za različite tvrtke. Mržnja datira od kad klubovi znaju za sebe, a zadnji veliki incident dogodio se 2009. godine kada su navijači uletjeli u teren.
Na utakmici Carling kupa između West Hama i Millwalla izbili su neredi, navijači su napravili invaziju na teren, a jedan je izboden i liječnici su mu jedva spasili život. Huligani su se najprije sukobili ispred Upton Parka, bacajući jedni na druge boce i cigle, a nasilje se nastavilo i na stadionu. Utakmica je nekoliko puta prekidana zbog upada na teren, a nakon posljednjeg sučevog zvižduka, na travnjak se probila gomila huligana koju je policija teškom mukom uspjela rastjerati. Policija se morala boriti sa stotinama navijača, a mnoštvo ih je uhićeno te im je zabranjen odlazak na nogometne utakmice u budućnosti. Suparništvo ovih dvaju klubova jedno je od najžešćih u engleskom nogometu, a povijest bilježi gomilu sukoba huliganskih skupina koje podržavaju ove dvije londonske momčadi.

Panathinaikos – Olympiacos
O rivalstvu ovih klubova govori i činjenica da se derbi između Panathinaikosa i Olympiacosa naziva i Dvoboj beskrajnih neprijatelja. Tolika netrpeljivost proizlazi iz činjenice da su navijači ovih klubova klasno podijeljeni. Za Panathinaikos su, osobito u počecima navijali isključivo atenski imućniji građani, dok je Olympiacos iz Pireja, koji je luka s brodogradilištem te klub uglavnom pristalica iz radničkih slojeva. Ova dva najtrofejnija grčka kluba, među najjačih su deset košarkaških klubova u Europi, pa se dakle velika sučeljavanja odvijaju i na košarkaškim parketima.

Ajax – Feyenoord
Dvoboj između klubova iz dva najveća nizozemska grada također je uvijek mamac za publiku i medije. Vjerojatno je najozloglašeniji derbi u Europi, koji nije gradski. O tome svjedoči podatak i da je 2009. godine uvedena petogodišnja zabrana odlaska na gostovanja navijačima obaju klubova u ‘Klassikeru’, kako se popularno zove derbi između Ajaxa i Feyenoorda. Kako klubovi imaju navijače u cijeloj nizozemskoj, kada igraju ovi suparnici, sve ostale utakmice u potpunosti su u drugom planu.


Celtic FC – Glasgow Rangers
Nogometna rivalstva često imaju i dublju pozadinu od samog nogometa. Takav je slučaj i s Old Firmom, kako se popularno naziva dvoboj između Celtica i Rangersa. Naime Celtic su osnovali irski doseljenici u Glasgow davne 1887. godine, koji su bili pretežno katolici konzervativnih političkih uvjerenja, dok su osnivači Rangersa protestanti, skloniji socijalističkim idejama. Odatle podjele te navijački sukobi, česti za vrijeme derbija. U nešto više 400 Old Firmova koliko je odigrano do sada, s 15 pobjeda je uspješniji Rangers.


Borussia Dortmund – Schalke 04
Oba kluba dolaze iz bogatog industrijskog dijela Njemačke Ruhra, a upravo blizina ova dva grada, paradoksalno stvara udaljenost među pristašama klubova, kako to obično biva u nogometu. Vjerne vojske navijača prate ove klubove. Stadioni Borussije i Schalkea godinama su među top pet najposjećenijih u Europi. Iako ne čujemo često o navijačkim sukobima u Njemačkoj, na pretposljednjoj utakmici ovih suparnika došlo je do neviđenih okršaja u kojima je bilo više desetaka ozlijeđenih, a preko stotinu huligana je privela policija.

Galatasaray – Fenerbahçe
Istanbulski je derbi između Galatasaraya, čiji je stadion smješten u europskom dijelu grada, a Fenerbahçeov u azijskom. Stoga se ovaj ogled naziva i interkontinentalni derbi. Veliko rivalstvo uzrokovano je klasnom podjelom. Fenerbahçe se oduvijek, pa i danas smatralo istanbulskim klubom radničke klase, dok su njihovi sugrađani iz europskog dijela, voljeni među bogatijim slojevima. Navijački obračuni su žestoki, a unatoč dokidanju klasnih razlika među pristašama klubova, još uvijek se Fenerbahçe smatra klubom siromašnih, a Galatasaray klubom bogatih.


Juventus FC – Torino
Derby della Mole je talijanski gradski derbi između Juventusa i Torina. To je derbi dva najveća kluba iz Pijemonta i najstariji nogometni derbi u Italiji, a prva utakmica odigrana je davne 1907. godine. Torino je u prošlosti bio puno uspješniji, za razliku od Juventusa koji je najveći talijanski klub. No unatoč velikoj razlici u snazi između ova dva kluba, derbi se uvijek željno čeka s obje strane. Torinski derbi najstariji je talijanski nogometni derbi osnovan 1907. godine nakon što je grupa Juventusovih pobunjenika u prosincu 1906. odlučila osnovati Torino. Do raspada među članovima Juventusa došlo je nakon svađe vezane za preseljenje kluba na drugu lokaciju, a među disidentima je bio i raniji predsjednik Juventusa, Alfredo Dick. Uoči prvog derbija netko se Dicku osvetio tako što ga je zaključao u svlačionicu te on nije mogao gledati razvoj događaja na prvoj utakmici ova dva kluba.
Kao što je opisao romanopisac Mario Soldati u djelu ‘Priča o dva grada’, 1964. godine, Juventus je privlačio imućnije građane, industrijalce, fakultetski obrazovane i filozofski nastrojene, a za Torino je navijala radnička klasa, ljudi koji su završili tehničke škole, stanovnici obližnjih sela i siromasi. Međutim, baš u šezdesetima i sedamdesetima prošloga stoljeća mnogi doseljenici s juga, većinom radnici u pogonu Fiata počeli navijati za Juventus, znajući da im je šef Gianni Agnelli ujedno i predsjednik Juventusa.Tako je i u kasnijim vremenima dobar dio Juventusovih navijača dolazio iz redova proletarijata, dok su pravi Torinezi ustali u obranu urbanog identiteta svrstavši se iza kluba koji nosi ime grada. Derbi je dobio ime Derby della Mole po Mole Antonelliani, najpoznatijoj znamenitosti grada Torina. Ovaj derbi također simbolizira i podijeljenu radničku klasu u regiji i glavnome gradu regije, Torinu, koji je jedan od najvećih industrijskih gradova sjeverne Italije. Juventus je klub koji je dugo vremena bio u vlasništvu obitelji Agnelli, koja je ujedno i vlasnik Fiata, a torinski pisac i filmski direktor Mario Soldati jednom je opisao Juventus kao momčad gospode, začetnika industrije, Jezuita, konzervativaca i te buržujskih bogataša, dok je Torino opisao kao momčad radničke klase, radnika koji su iz provincijskog dijela države došli u grad.


Wisla Krakow – Cracovia
Poljaci su i inače poznati po “ludim” navijačima, ali ove ekipe iz Krakowa se baš ne podnose. Svoje rivalstvo nazivaju Svetim ratom i shvaćaju ga vrlo ozbiljno. Najnormalnija pojava na njihovim utakmicama su neredi u kojima sudjeluje stotine navijača i policija koja pokušava smiriti situaciju. Do sada je već bilo nekoliko desetaka smrti u navijačkim redovima, a smirivanju Svetog rata ne pridonosi ni to što su im stadionu praktički jedan do drugoga.

River Plate – Boca Juniors
Derbi ova dva kluba iz glavnog grada Argentine naziva se ‘Superclasico’. Kada se igra bilo na Bocinom stadionu La Bomboneri ili Riverovom Monumentalu, zagarantirana je uzavrela južnoamerička atmosfera. Ovi klubovi također imaju pristaše koji pripadaju različitim slojevima društva, iako su u početku za oba kluba navijali isključivo siromašni slojevi. No, u 30-im godinama prošlog stoljeća River seli svoj stadion u bogatu četvrt Buenos Airesa, te za njega počinju navijati otmjeniji građani glavnog grada Argentine. Netrpeljivost i mržnja između navijača ovih klubova potencira se nekoliko dana prije i poslije utakmice. Glavni adut Bocinih pristaša u ‘podbadanju’ suparničkih navijača, je činjenica da je po mnogima najbolji igrač svih vremena Diego Maradona branio boje upravo ovog kluba.


Liverpool – Manchester United
U kolijevci nogometa Engleskoj nekolicina je velikih rivalstava, no s obzirom na uspješnu prošlost ovih dvaju klubova, ovo je najveće. Susret Liverpoola i Manchester Uniteda naziva se još i North West derbi, što je vezano za njihov geografski položaj u Engleskoj. Zajedno su osvojili oko 120 trofeja. Podrijetlo suparništva ovih gradova, iz kojih je proizašlo i suparništvo klubova seže na kraj 19 . stoljeća. Liverpool je bio značajna luka, a Manchester važno industrijsko središte. Nakon što je u Manchesteru izgrađen veliki kanal za uplovljavanje brodova, liverpoolska luka uvelike je izgubila na značaju te je Manchester dobio gospodarsku prevlast na sjevero – zapadu Engleske. O razini netrpeljivosti govori i činjenica da je posljednji transfer igrača između ova dva kluba obavljen 1964. godine.


Lazio – Roma
Dvoboj rivala iz vječnog grada popularno se naziva Derby della Capitale. Utakmice Rome i Lazia uvijek su visokorizične, a ono što razdvaja ove klubove su politička uvjerenja. Talijani su temperamentan južnjački narod, među kojim je uvijek prisutna borba ‘crvenih’ i ‘crnih’. Tako da se često političke teme prenesu na travnjak, a i na tribine. Iako su oba kluba rezultat Mussolinijeve težnje da stvori jake rimske klubove koji će moći oponirati snažnim milanskim, kroz godine se dogodila podjela pristaša ovih klubova. Tako su Romi skloniji ljevičari siromašnijeg radničkog staleža, dok je Lazio zadržao tu desničarsku crtu, koja se na momente poistovjećuje s idejama fašizma. Osim toga Irriducibili, kako se nazivaju Laziovi navijači, uglavnom su iz bogatijeg, sjevernog dijela Rima.

Barcelona – Real Madrid

Kada igraju ova dva kluba, oči cijele svjetske nogometne javnosti uprte su u tu utakmicu. Razlog osim velikog rivalstva je i kvaliteta nogometa, koja se pruži u El Clasicu, kako se naziva ovaj dvoboj. No, kao i u slučaju ostalih derbija i ovaj ima dublju pozadinu suparništva. Barcelona je prijestolnica Katalonije, odnosno španjolske pokrajine koja se svako malo želi odcijepiti od ostatka države. S druge strane Real Madrid je oduvijek bio režimski klub, ljubimac kraljevske krune, ali i pobornik španjolskog integralizma. No, unatoč tomu, ovo je jedan od rijetkih derbija, gdje su češći sukobi na terenu nego li na tribinama.